IC VAKFI BURSİYERLERİ İÇİN “İŞARET DİLİ KURSU”
geri dön“BENİM SESİM OLUP, SESİMİ DUYURUR MUSUN?
SENİN ELLERİN BENİM GÖZLERİMLE KONUŞUR MU?”
IC Vakfı ve IC Vakfı Bursiyerleri’nin daima gönüllü destekçisi olan, Ankara’nın en önemli ve köklü eğitim kurumlarından “Çankaya Halk Eğitim Merkezi”, IC Vakfı’na desteğini ve işbirliğini, IC Vakfı bursiyerleri ile sürdürmektedir.
IC Vakfı” paylaşma ve gönüllülük” inancıyla, özel kurumlarla işbirliği içinde eğitim hizmetlerine devam etmektedir. Bu amaç ile imzalanan protokol neticesinde, Çankaya Halk Eğitim Müdürlüğü, IC Vakfı Bursiyerlerine özel “Girişimcilik”, “Diksiyon ve Hitabet “ eğitim kurslarını başarı ile tamamlamasının ardından, IC Vakfı Bursiyerleri’ne özel, IC Vakfı’nda “İşaret Dili Kursu” düzenledi.
İşaret Dili, işitme engellilerin kendi aralarında ve işitme engeli olmayan bireyler ile iletişim kurabilmek için, yüz mimiklerini ve vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz ve görsel bir dildir. Türkiye nüfusunun yaklaşık % 12’sinin işitme engelli olduğu bu zamanda, 2005 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan Özürlüler Yasası, TİD’in bir dil olduğunu belirtmiş ve TİD eğitimleri başlamıştır.
Düşünün ki, duymak nedir bilmiyorsunuz. En sevdiklerinizin sesini, müziği, adınızı, kısaca hiç birşeyi duymuyorsunuz. Kimseye derdinizi anlatamıyor, paylaşamıyor, sorunlarınıza çözüm bulamıyorsunuz. Bu durumun yaşamınızın sonuna kadar devam edeceğini düşünün. Bu yüzden, işitme engellilerin en büyük sorunu, iletişim sorunudur. İşitme engeli olmayan insanların bu dili bilmemesinden dolayı, bu iletişim sorunu, çalışma ve sosyal hayatta da devam etmektedir. Bu durum, işitme engellilerin iş hayatı, eğitim ve öğretim, sağlık gibi temel insan haklarına erişimini mümkünsüz kılmaktadır. Dolayısı ile, kamu ve sivil alanlarda da işaret dili bilenlerin talep edilmesi, işaret dili eğitimine bir yönlendirmedir.
İşaret Dili Eğitiminin en önemli etkeni ise, işitme engellilerin, toplumla olan bağını güçlendirmektir.
IC Vakfı Bursiyerlerimiz, IC Vakfı ve IC Holding Çalışanları “Onların Sesi Olmak” için, 4 ay süresince toplam 120 saatlik İşaret Dili Kursunu tamamlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı katılım ve başarı sertifikalarına hak kazandılar.