EART HOUR +60
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ KÜRESEL ISINMA İÇİN 1 SAAT KARARDI
geri dönÜniversitemiz merkezi yerleşkesindeki tüm ışıklar, küresel ısınmaya dikkat çekmek için 1 saat kapatıldı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek ve kısıtlı doğal kaynakların korunmasına yönelik olarak 2007 yılında Avustralya’nın Sidney kentinde başlatılan ve 2015 yılında 172 ülke, bin 400’den fazla şehirde yaklaşık 42 bin etkinlikle yürütülen Dünya Saati (Earth Hour) uygulamasına, IC Vakfı desteği ile, Üniversitemiz de dahil oldu.
Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarının öğrenciler ile birlikte merkezi yerleşkede gerçekleştirdiği ışıkların söndürülmesi etkinliğine, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel ÜNAL, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan DEMİRAYAK, İbrahim Çeçen Vakfı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral DİNÇER, akademisyenler, 15’i yabancı toplam 100 öğrenci katıldı.
Çevreci bir bilim yuvası olarak böyle bir etkinliğin üniversitelerinde olmasından mutluluk duyduklarını belirten Prof. Dr. İrfan ASLAN, geleceğini hedefleyen bir üniversite olduklarını söyledi. “Geleceğimize iyi bir çevre bırakma adına iklim değişikliğine dur diyoruz” diyen Prof. Dr. ASLAN, butona basarak üniversitedeki tüm binaların ışıklarını bir saatliğine kapattı. Prof. Dr. ASLAN’ın ışıkları kapattığı anda öğrencilerden oluşan ‘60 +’ rakamının üzerinde mumlar yakıldı. Etkinliğe katılan öğrencilerden Yusuf DİZLEK, “Farklı kültürlere sahip arkadaşlarımızla böyle bir etkinlikte yer almak mutluluk verici. Gereksiz ışıkları söndürelim, doğayı kirletmeyelim ve dünyamızı koruyalım” dedi Üniversite öğrencilerinden Brunduli Zaına BUMBESHA, “Avrupa’nın en yüksek kentlerinden biri olan Ağrı’da arkadaşlarımızla birlikte bu tür güzel bir etkinlikte yer almanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu etkinlikle küresel iklim değişikliği hakkında farkındalık oluşturduk ve sesimizi duyurduk. Ayrıca buradaki Türk arkadaşlarımızla kültür alışverişi imkanımız oldu” dedi.
Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin organizasyonu ile gerçekleştirilen bu etkinlik, ışıkların kapatılmasının yanında toplumsal bilinç oluşturabilmek adına Ağrı’da insanların konuyla ilgili bilinçlendirilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldı. Eğitim Fakültesi öğretim elemanları, Ağrı’nın doğal ve turistik önem arz eden yerlerinden olan Ağrı Dağı, Nuh’un Gemisi ve İshak Paşa Sarayı’na giderek orada yaşayan halka iklim değişikliği hakkında bilgiler verdi ve etkinliğin tanıtımını yaptı. Öğrenciler ise kaldıkları yerlerdeki diğer insanlara ve staj için gittikleri ilköğretim okullarında öğretmen ve öğrencilere bu konuyu anlattı. Earth Hour (Dünya saati) küresel iklim değişikliği farkındalık networkuna dâhil olan üniversitede bu etkinlik her yıl daha kapsamlı organizasyonlarla gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
İbrahim Çeçen Vakfı olarak böyle önemli bir etkinliğe destek vermekten dolayı mutluyuz ve bu etkinliği organize eden AİÇÜ Eğitim Fakültesi Akademisyenleri Dr. Fatih Çermik, Arş. Gör. Serdar Safalı, Arş. Gör. Fatih Karip, Arş. Gör. Büşra Koçak, Arş. Gör. Mehmet Fatih Özcan başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.