AİÇÜ 3. AKADEMİK GELİŞİM SEMİNERİ

geri dön

AİÇÜ 3. AKADEMİK GELİŞİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ

IC İbrahim Çeçen Vakfı ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi işbirliği ile Antalya Belek’teki IC Hotels Santai’de gerçekleştirilen ‘3. Akademik Gelişim Semineri’ açılışına IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakfımızın kurucusu İbrahim ÇEÇEN, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Telat YANIK, Prof. Dr. Fahri BAYIROĞLU, Prof. Dr. Mehmet BİBER, IC Vakfı Müdürü Dr. Meral DİNÇER, akademisyenler ve idari personel katıldı. Organizasyon dolayısıyla yurtdışından davet edilen 4 üniversitenin akademisyenleri Bulgaristan Prof. Assen Zlatarov Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Petko PETKOV, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Magdalena MITKOVA, Bulgaristan The State University of Library Studies and Information Technology Üniversitesi’nden Prof. Vera BONEVA, Doç. Dr. Evgeni VELEV, Bela TETEVENSKA, Çuvaş Cumhuriyeti’nden Chuvash State Üniversitesi’nden Doç. Dr. Evgenia Grigoryeva ile Polonya The Main School of Fire Service Üniversitesi’den Dr. Oksana GALAROWİCZ de açılışta yer aldı. Seminer boyunca Akdeniz Üniversitesi SEM Müdürlüğü tarafından, AİÇÜ araştırma görevlileri, öğretim görevlileri ve okutmanlarına akademik gelişim konularında sunumlar yapıldı.

Semineri düzenleyen IC İbrahim Çeçen Vakfı’nın Müdürü Dr. Meral DİNÇER açılışta yaptığı konuşmada, İbrahim ÇEÇEN’in yaptırdığı ve isminin verildiği üniversitede görev alan akademisyenler olarak, İbrahim ÇEÇEN’in kim olduğunu bilmek, onu iyi anlamak ve bugüne kadar yaptıklarını, projelerini, iş başarısını, kişiliğini tanımak gerektiğini söyledi. Bu sebeple IC Holding’in bugüne kadar inşaat, turizm, enerji gibi konularda yabancı ortaklarla yaptığı önemli işlerden örnekler veren Dr. DİNÇER, Antalya Havalimanı’nın inşaatının yapılmasının yanı sıra işletmesinin yürütüldüğünü, Kütahya, Afyon, Uşak’a hizmet eden Zafer Bölgesel Havaalanı’nın yapılarak işletimine başlandığını, Ordu Giresun arasında dünyada 2. örnek denizin üstüne inşa edilecek olan havaalanından söz etti. Hızlı trenin Eskişehir İstanbul 2. etabının da IC tarafından yapılmakta olduğunu, enerji sektöründe pek çok HES yapıldığını ve Trakya bölgesi elektrik dağıtımı TREDAŞ’ın alındığını, Çeşme Marina’nın yapılarak işletilmesinin sürdüğünü anlattı. İstanbul’a 3. köprü yapım ihalesini de IC’nin kazandığını, yine İstanbul’un en büyük otel ve kongre merkezinin Bomonti’de yapılmakta olduğunu, Hilton’la anlaşılarak, 2013 baharında hizmete açılacağını, bu seminerin yapıldığı IC Hotels Santai’nin yanı sıra 3 adet daha 5 yıldızlı IC oteli olduğunu söyledi. 

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan Alev Kuleler ve Haydar Aliyev Kültür Merkezi, St. Petersburg’da yapılmakta olan Pulkava Havaalanı ve Çevre Otoyolu, Bulgaristan Varna ve Burgaz Havaalanları’ndan da söz eden Dr. Meral DİNÇER “Vakfımızın kurucusu Sayın İbrahim ÇEÇEN Beyfendi için Ağrı; doğduğu, çocukluk ve gençliğinin geçtiği şehir... Kendisi o topraklarda yetişmiş, eğitim görmüş, ama yurduna olan bu borcu ödeme yükümlülüğünü her zaman taşıyor. Bu sorumluluk duygusu ile ülkesine yapılacak en önemli ve anlamlı yatırımın, “Eğitime verilen destek olduğu” na inanıyor. 1984 yılında şahsen vermeye başladığı eğitim burslarını daha kurumsal bir yapıya oturtmak amacıyla Vakfımızı 2004 yılında kurdu. Vakıf, eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat alanlarında farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak yürüttüğü projelerle, ülkemizde yaşanan sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaç edindi. İşte bu hedef doğrultusunda tüm Türkiye çapında faaliyetlerin yanı sıra; özellikle doğup büyüdüğü Ağrı ili pilot bölge olarak seçilmiştir” dedi. Bugüne kadar 43 yıllık iş hayatında gerek ülkemizde, gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinde pek çok önemli ve büyük işler gerçekleştiren İbrahim ÇEÇEN için en gurur duyduğu yatırımın Ağrı’da yaptırdığı üniversite olduğuna dikkat çeken DİNÇER, “Üniversitemizin bilim, eğitim, kültür, sanat, spor konularındaki projelerine Vakfımız aracılığı ile gereken destek verilecektir. Üniversitemizi seçkin üniversiteler arasında olmasını sağlamak, uluslararası tanınırlığını ve saygınlığını arttırmak adına üniversite yönetimiyle Vakfımızın fikir birliği ve işbirliği içinde çalışması için gerekenler yapılacaktır. Hep birlikte üniversitemizi daha iyi yarınlara taşıyacağımıza inancımız tamdır” dedi. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile işbirliğinde gerçekleştirilen bu seminerle üniversitede yapılacaklar konusunda olumlu sonuçlar çıkacağını söyleyen Dr. Meral DİNÇER “Sayın Rektör ve tüm idarecilerin başarılı çalışmaları neticesinde kısa sürede üniversitede büyük ilerlemeler kaydedildi. 

Bu seminerde Akdeniz Üniversitesi SEM ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin işbirliği içinde olması da bizi mutlu ediyor. Seminer sırasında yurtdışından gelen akademisyenleri ağırlamak ve 3 yabancı üniversite ile karşılıklı işbirliği protokolünün imzalanması da ayrı önem taşıyor, Vakfımız da üniversitemizin daha da gelişmesi için proje desteklerini sürdürecek” dedi.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, beş yıl önce eğitim gönüllüsü, değerli iş adamı İbrahim ÇEÇEN’in büyük katkılarıyla temelleri atılan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin, kısa zamanda büyük bir gelişme gösterdiğini belirtti. Üniversitelerin bulundukları şehirlere çok önemli katkılar yaptığını belirten Prof. Dr. İrfan ASLAN, görevlerinin sadece öğrenci ve akademisyen yetiştirmek olmadığını söyledi. Halkla beraber hareket ederek şehri kalkındırmaları gerektiğini kaydeden Rektör, “Hepinizin bildiği gibi her türlü dilin, ırkın, mezhebin, insanın ve insanların bir arada işbirliği yaptığı kurumlardır. Üniversiteler sadece ve sadece öğrenci ve akademisyen yetiştiren yerler değildir.  Üniversiteler, bulundukları yerlerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını değiştiren yerlerdir, halktan ayrı değildir. Halkla beraber halkı daha da yukarı seviyeye yükselten kurumlardır. Halkın ekonomik sosyal ve sosyolojik seviyesinin daha da yükselmesinde ana etmenlerin yer aldığı kurumlardır” dedi. Akademisyenlerin insani duygularını insanların yararına kullanması gerektiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. ASLAN, sözlerine şöyle devam etti: “Akademisyen duruşuyla, tavrıyla, vakur hareketiyle, aldığı sorumlulukla, vefasıyla, çalışmasıyla ve dik duruşuyla farklı bir insandır. Etkilenen değil, etkileyendir. Yaptığı çalışmaların başta kendi toplumu olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki insanların kullanımına sunan ve topluma fayda sağlayan insandır. Kıskanan, ötekileyen değil, almış olduğu sorumluluğu, vefa duygusuna binaen milletine ve kurumuna babayiğitçe sergileyendir. Sizler üniversiteyi bu şekilde sahiplenmeye devam ettiğiniz sürece hem yörede hem ülkede büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum.”

Haziran’da üniversiteye geldiğimde gördüklerim beni çok etkiledi ve yaptığım işin ne kadar doğru insanların elinde olduğunu gördüm.

Seminerde konuşan IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve IC Vakfı kurucusu İbrahim ÇEÇEN, Ağrı’dan gelen üniversite akademisyenlerini otelinde ağırlamaktan ve onlarla tanışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Yaptıkları turizm yatırımlarına değinen ÇEÇEN “Turgut Özal’ın turizm sektörüne açtığı yoldan biz de yürüyerek bu oteli kurduk. 1983’te 380 milyon dolar olan turizm geliri, bugün 25 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Ben o dönemde ilk kez kendime ait bir yatırım yaptım. 10 yıl önce Türkiye’deki ilk 10 firma arasındaydık. Bugün otel kapasitemizi 3 bin yatağa çıkardık. Bu yatırımla ilk 5 firma arasına girmiştik. Bunu bu ülkedeki her alanda yapılan hızlı gelişmeyi göstermek için anlatıyorum. Ben Ağrı’da doğdum, Antalya’da doyuyorum. Bu nedenle Antalya benim için önemli. Havalimanında 4 bin kişi çalıştırıyoruz. Sizleri de benim için çok önemli olan bu kentte ve turizm sektöründe ilk yatırımım olan bu tesiste ağırlamaktan dolayı çok mutluyum” dedi. Öğrenimi boyunca çok sıkıntı çektiğini ve çok zor şartlar altında eğitimini tamamladığını, varlıklı olduktan sonra da kendisi gibi eğitimde sıkıntı çekenlere destek olmak amacıyla eğitim konusuna büyük önem verdiğini dile getirdi. İbrahim ÇEÇEN, “Okurken çok sıkıntı çekmiş bir insanım. Belirli bir konuma geldikten sonra eğitime yatırım yapmayı hedefledim. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da IC Vakfı olarak üniversitemizin her zaman destekçisi olacağız. Benden sonra da çocuklarım bu anlayışı devam ettirecek. Vakfımız üniversitenin her alanda tanıtımı için gerekenleri arttırarak sürdürecek, özellikle yurtdışındaki yabancı üniversitelerle işbirliği yapılması ve karşılıklı protokollerin imzalanması konusunda da destek verecektir. Üniversite için yaptığım yatırımın ne kadar emin ellerde olduğunu görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Evet biz Ağrı’da üniversite için çok güzel binalar yaptık, ancak bu binalar misyonuna hizmet etmiyorsa hiçbir anlamı kalmaz. Haziran’da üniversiteye geldiğimde gördüklerim beni çok etkiledi ve yaptığım işin ne kadar doğru insanların elinde olduğunu gördüm. Sayın Rektörüme ve beraberinde emek veren tüm ekibine, idarecilerine, personele de ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Doğduğu yer olan Ağrı’nın kendisi için çok önemli olduğunun altını çizen ÇEÇEN, Ağrı’nın kalkınmasına destek verme amacını belirterek üniversite sayesinde Ağrı’da olumlu değişimler yaşandığını vurguladı. Üniversiteye ve özellikle de akademisyenlere Vakıf tarafından her türlü desteğin verileceğini bir kez daha hatırlatan ÇEÇEN, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Vakıf olarak akademisyenlerin gelişmeleri konusunda daha da fazla hizmet etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Size her türlü desteği vereceğiz. Ama sizlerden ricam Ağrı’nın kalkınması ve gelişmesi için kadroların kalıcı olması lazım. Biz size her türlü desteği vereceğiz, lütfen siz de Ağrı’yı sahiplenin, kalkınmasına katkı sağlayın.”

Açılış konuşmalarından sonra Prof Dr. İrfan ASLAN, İbrahim ÇEÇEN’e bursiyerinin yaptığı portre resmini hediye etti. İbrahim Çeçen de Rektör’e plaket takdim etti. Açılış konuşmalarının ardından yapılan oturuma başkanlık eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri BAYIROĞLU, “Akademisyenlerin Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ne dair fikir, beklenti ve önerilerini ifade etmelerini” istedi. İbrahim ÇEÇEN’in de başından sonuna takip ettiği oturumda, akademisyenler tek tek söz alarak üniversite hakkında görüş ve önerilerini dile getirdiler. Ayrıca, akademisyenler için hazırlanan anketle, onların Ağrı’da yaşamaları ile ilgili sorunları belirtmeleri, üniversitedeki eksiklikler, diğer üniversitelere göre farklılıklar, olumlu ve olumsuz yanları ile, yapılmasını faydalı gördükleri konuları ifade etmeleri istendi. Anket daha sonra Vakıf tarafından değerlendirilerek, sonuçlar açıklanacaktır.

3 Üniversite ile İkili Anlaşma İmzalandı
Seminer için Antalya’ya davet edilen üniversitelerle AİÇÜ arasında ikili anlaşmalar imzalandı. AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. İrfan ASLAN, Bulgaristan’ın Burgaz kentindeki Prof. Assen Zlatarov Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Petro Stoyanov PETKOV, Bulgaristan’ın Sofya kentindeki The State University of Library Studies and Information Technology Üniversitesi’nden Bella TETEVENSKA, Çuvaş Cumhuriyeti’nden Chuvash State Üniversitesi’nden Rektör temsilcisi Doç. Dr. Evgenia Grigoryeva ile ikili anlaşmaları imzaladı. İmza töreninin ardından üniversiteler birbirlerine hediyeler verirken, İbrahim ÇEÇEN’e de plaket takdiminin yanı sıra, Doç. Dr. Evgeni VELEV kendi yaptığı tabloyu hediye etti.

Seminerin koordinasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa KINSIZ “Yabancı Dil Sınavları” konusunda yaptığı sunuşunda resmi olarak kabul gören KPDS, ÜDS ve uluslararası sınavların soru tipleri ve çalışma önerileri konularını anlattı. Sunuşunun sonunda IC Vakfı Müdürü Dr. Meral DİNÇER, Prof. Dr. KINSIZ’a seminerde gerçekleştirdikleri işbirliği için teşekkür plaketi verdi.

Doç. Dr. Arda ARIKAN ise Bilimsel Makale Yazımı Sunuşunda “Bilimsel bir makalede olması gereken nitelikler, makale yazım sürecinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, bilimsel makale yazımının geliştirilmesi için uygulamalı öneriler” üzerinde durdu. Daha sonra Bilimsel Dergicilik ve Dergilerin Tanıtımı Sunuşunda “Bilimsel dergilerin genel özellikleri, Dergilerin türleri ve tanıtımları, Uygun derginin seçimi” konularını anlattı. Son olarak Doçentlik Kriterleri, Dergiler ve Yayın Yollama Sunuşunda ise “Doçentlik kriterleri ve bilimsel dergi ilişkisi, Kriterlere uygun dergilerin özellikleri konularını detaylı anlattıktan sonra makale yayımlama süreciyle ilgili önerilerde bulundu. Bilimsel Araştırma Yöntemleri konusunda sunuş yapan Yrd. Doç. Dr. Adil KORKMAZ; Araştırma nedir? Nasıl Başlar? Nasıl Biter?; Soru Türleri (Olguya Dayalı Soru, Zamanda Genişletilmiş Soru, Mekânda Genişletilmiş Soru ve Genelleştirilmiş Soru); Bilgi: Platon’dan Kant’a Bilgi Kavramının Kısa Öyküsü; Bilgiyle Bağlantılı Kavramlar: Duyum, İmge, Algı, Kavram, Düşünce, İnanç vb.; Bilginin Kaynağı; Bilgi Elde Etme Yöntemleri: Tümevarım, Tümdengelim, Örnekseme; Bilim nedir? Ürün Olarak Bilim ve Etkinlik Olarak Bilim (Bilim doğrulanabilir bilgi ya da yanlışlanabilir bilgi seçeneklerinden biri midir, yoksa bilim adamları topluluğunun evreni açıklama çabaları mıdır?); Bağlı bir Soru: Bilimin öznesi bilim adamı mıdır, yoksa bilim adamları topluluğu mudur?; Hipotez Oluşturma, Test Etme ve Yorumlama; Metin Yazma; Düşünceyi Geliştirme (Tanımlama, Karşılaştırma, Örnek Gösterme, Tanık Gösterme ya da Alıntılama, Sayısal Verilerle Destekleme); Anlatımın Temel Birimi Olarak Cümlede Açıklık, Seçiklik ve Duruluk; Kaynakça Yazımı; Yeniden Okuma ve Düzeltme konuları üzerinde durdu.

Seminerin ikinci günü yurtdışından gelen üniversite temsilcileri kendi üniversiteleri hakkında sunuş yaparak, üniversitelerini tanıttılar ve AİÇÜ ile ne gibi işbirlikleri yapılabileceğine dikkat çektiler.

Yönetim ve Organizasyon Semineri
Akademik Gelişim Semineri kapsamında başka bir salonda ise AİÇÜ idarecilerine yönelik Yönetim ve Organizasyon semineri de düzenlendi. Seminerde Doç. Dr. Beykan ÇİZEL “Motivasyon Yönetimi, Zaman Yönetimi, Takım olmak ve Liderlik “ konularını idari kadroya anlatarak, karşılıklı tartışmalarla etkinliği hareketlendirdi.

Sertifika Töreni
Seminer bitiminde gerçekleştirilen sertifika töreninde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telat YANIK, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet BİBER ve IC Vakfı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral DİNÇER tüm akademisyenlere katılım sertifikası dağıttı. Akademik Gelişim Semineri kapsamında AİÇÜ İdarecilerine yönelik olarak düzenlenen “Yönetim ve Organizasyon” Seminerinin sertifikalarını AİÇÜ Genel Sekreteri Ali Fuat AÇIKGÖZ dağıttı.

Seminer bitimindeki akşam yemeği sırasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telat YANIK tüm yabancı konuklara sertifika verdi. Prof. Dr. YANIK üniversitelerin gelişmesinde yabancı üniversitelerle ikili anlaşmaların çok önemli olduğuna değinerek, “AİÇÜ olarak 2013’te karşılıklı işbirliği çalışmalarımızı geliştirerek, üniversitemize yabancı akademisyen ve öğrenci getirimi konusuna da ağırlık vereceğiz. Bu seminer sırasında yabancı konukları davet eden IC Vakfı’nın desteğine de teşekkür ediyoruz, Vakıfla bu konudaki çalışmalarımız önümüzdeki süreçte de artarak sürecektir” dedi.

Seminer sonrası akşam yemeğinin ardından akademisyenler müziğin ritminde dans ederek rahatladılar. Bu seminerle hem akademisyenlerin gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanırken, hem de birbirlerini daha iyi tanımaları ve kaynaşmalarına da ortam yaratıldı.